New Grillhof guest house: Design and climate protection go hand in hand

Opening of the new guesthouse at the Tiroler Bildungsinstitut (TBI) Grillhof in Innsbruck-Igls

  • The new building was built according to the climate-active “Gold Standard”: 156 tons of CO2 saved
  • Sustainable use Thanks to an alternative heating system and renewable energy sources
  • Building project received the highest award for sustainable construction and renovation

A modern, two-storey wooden building, with large glass fronts in the middle of nature, with the mountain panorama over the Tux Alps in the background – this is the new guest house at the Tyrolean Pedagogical Institute (TBI) Grillhof near Igls. Innsbruck introduces itself. But it’s not just the view that captivates: the new building shines above all through the sustainable and energy-saving construction and possible uses. The construction project has already received the European Energy Award, a prize for special commitment to climate protection, and the Austrian environmental label. Today, Monday, the guest house was opened in the presence of the Landesrat John Tratter solemnly opened. In the Grillhof educational institution in the state of Tyrol, numerous further education courses in the state, seminars for cultural and scientific institutions, as well as Austrian and international events are held every year.

Sustainable construction – sustainable use

Both during the planning and during the execution of the construction, emphasis was placed on a particularly ecological choice of materials and the avoidance of harmful chemicals. “The wooden construction alone saved 156 tonnes of CO compared to a pure concrete construction2 saved. For classification: About 156 tons of CO2 to tie it requires the equivalent of about 60 mature fir trees. But that’s not all: A heat pump with deep drilling was installed for long-term, resource-saving and sustainable operation of the guest house. The sustainable energy concept is complemented by the joint use of the solar system already installed on the roof of the main house, as well as the solar thermal system, which takes over the hot water treatment,” says a happy LR Hoppers on the sustainable flagship project. “Sustainable planning, resource-saving construction and energy-efficient use contribute not only to our country’s energy independence, but also to climate protection. Here, the state of Tyrol is a model that we follow in many projects throughout the state, such as here at Grillhof. This is the only way we can achieve our goal of energy autonomy by 2050.”

Bau shines through pricing and cost compliance

Already in July, the construction project was awarded the “Gold Standard” award for climate-active construction in the “Construction and Renovation” category at the European Energy Awards in Kufstein, thus receiving the highest award in the climate-active construction sector. “During the implementation of the construction project, the focus was not only on ecological quality, but also on compliance with the budget. With a total cost of 3.7 million euros, the project was completed within the targeted budget. In addition, Tyrolean companies were used almost exclusively for the construction,’ explains the head of the building construction department, Gerhard Wastian.

Design and comfort combined

After an architectural competition, from which the dreiplus Architekten office emerged as the winner, the former guest house, which could no longer be renovated, was demolished and construction began in February 2020. The new guest house consists of two floors above ground and one below ground. These contain a common room, eleven large comfortable guest rooms and two housing units for employees. “The solid wood used in the construction is visible and untreated in many areas of the building and thus contributes to the feel-good factor. This is complemented by large window fronts, which not only provide natural and thus energy-saving lighting, but also transmit the calm in the surrounding nature into the rooms,’ explains the architect. Stephen Hoinkes by dreiplus architects’ office designed the guest house. Franz JeneweinInstitute Director of TBI Grillhof, adds: “In our training center, sustainability – from catering to the waste concept – is a lived practice and is now also reflected architecturally on the outside with the building, which is built according to climate-active standards. At the same time, the new guest house offers modern and comfortable accommodation for students, lecturers and staff.”

Leave a Comment