Biofilt design: OFB celebrates the laying of the foundation stone for the ATREEUM office building in Frankfurt’s Ostend | News

OFB Projektentwicklung laid the foundation stone together with numerous guests of honor OFB Projektentwicklung laid the foundation stone for ATREEUM together with Rosemarie Heilig, Head of the Department for Climate, Environment and Women in Frankfurt City. Under this name, a sustainable, CO2-neutral office building is being built at Hanauer Landstrasse 211. In the presence of around 100 invited guests, a time capsule was filled with an engraved inscription, which will later be installed in the wall of the building’s entrance. This is a symbolic celebration of the start of construction, which began in winter. General contractor Leonhard Weiss has been commissioned to construct the building.

ATREEUM is being built on a plot of around 5,000 m² at Hanauer Landstraße 211. Upon completion in 2024, the property will offer around 17,900 m² of rental space and 219 underground parking spaces, most of which will have charging connections for electric cars.

A comprehensive sustainability concept is at the forefront of the planning. With the in-house solar system, ATREEUM can completely cover its basic electricity needs for the heating and cooling system. The heating and cooling energy in the building is provided by energy-efficient gas heat pumps. The outdoor facilities can be watered in a resource-saving way using retention boxes to retain rainwater on the roof surfaces and a rainwater tank in the basement. The offices also have temperature control of the concrete ceilings and additional heating and cooling ceiling sails for individual heating and cooling regulation. The ceiling sails also ensure very good acoustics in the rooms. In the construction of the building, the OFB aims for DGNB certification in gold and participates in the project development in the municipal support program “Frankfurt refresher”, which promotes the creation of new inner-city green areas, especially on rooftop areas. Among other things, this must help to reduce urban warming.

The interior of ATREEUM is designed according to the principle of biophilic design. A healthy, positive working environment is created through extensive greenery and a design language that borrows from natural structures. On all floors there are balconies to the planted inner courtyards. KuBuS Freiraumplanung, a landscape architecture office, developed the concept for the green roof gardens and inner courtyards with pergolas, seating and pavilions. Weather-protected outdoor areas must enable outdoor work for large parts of the year.

Head of the climate department, Rosemarie Heilig, said: “Frankfurt has set itself the goal of being climate neutral by 2035. As a city, we can only do that together with the real estate industry. Office developments like ATREEUM are actively dealing with the challenges of climate change while focusing on people’s well-being.”

Klaus Kirchberger, managing director of OFB Projektentwicklung, sees the project as an important building block for more sustainability: “ATREEUM stands for a new generation of office buildings. It is CO2-neutral in the long term and takes important human needs into account. This is how to create healthy, future-proof job.”

Martin Wendt, partner of MEIXNER SCHLÜTER WENDT, said: “ATREEUM is unique. The lush greenery runs like a common thread throughout the building and creates a unique design. We are delighted to bring this forward-thinking concept to Frankfurt’s Ostend.”

ATREEUM is being built in the dynamically developing district of Ostend in Frankfurt. In addition to the headquarters of the European Central Bank, numerous cultural, leisure and gastronomic establishments have settled there in recent years. The location is very well connected in terms of infrastructure. There is a connection to public transport towards the city center via the nearby Ostbahnhof. Due to its location on one of the city’s main approach roads, the property is highly visible. Local recreational areas such as Ostpark or Schwedlersee are just a few minutes’ walk away.

Leave a Comment